Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

Interessante advertenties, discussies en alles over verzamelen.
Gebruikersavatar
SpitseBaas
Berichten: 733
Lid geworden op: 03 jun 2015, 23:20

Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

08 jan 2020, 09:54

Ik weet niet zeker of hier al een topic over is, maar ik ben erg benieuwd:

Hebben jullie ook wel eens het idee om te stoppen met verzamelen, (bijna) alles weg te doen en van al het geld andere leuke dingen te gaan doen?

Ik ben geen echte gamer maar meer een verzamelaar (volgens sommige hier een hoarder, maar ben het daar niet mee eens) dan een gamer. Ik doe niet veel met mijn collectie dan er naar kijken met wel enige vorm van voldoening en soms ook wat frustratie (is dit alles? Wat moet ik nog? Zoveel gespaard al maar waarom? Enz.). Frustratie heeft overigens niet de overhand. Een van de redenen dat ik de collectie heb en ben begonnen, is als een soort legacy voor mijn neefjes en eventueel later voor mijn kinderen (als die komen), maar anderzijds is dat ook prima te doen met mini consoles en emulators (vloeken in de kerk, sorry!) dus daarvoor hoef ik het niet te doen. Ik zoek ook geen complete collecties maar voor bijvoorbeeld de NGC heb ik de meeste titels op mijn wishlist. En dan staat het daar maar... Ondertussen wel duizenden euro's in de kast... Ik ga ze nooit allemaal spelen ook niet de ambitie... En dan snap ik wel "focus aanbrengen" en "spelen anders weg" en dat soort maatregelen maar toch bekruipt mij af en toe het gevoel:

"wat nou als ik (bijna) alles weg zou doen?" Dan hou ik tijd, ruimte en geld over (financiële prikkel is geen belangrijke) maar ben ik deze hobby en collectie kwijt.

Herkennen jullie dit?

Verstuurd vanaf mijn Pixel 3a XL met Tapatalk

Gebruikersavatar
OldSchool
Contacteer:
Berichten: 2491
Lid geworden op: 05 feb 2017, 20:40

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

08 jan 2020, 10:25

Ik herken wel het verzamel aspect. PS2 heb ik de meeste games van, omdat je die vaak voor een euro (of nog minder) kunt oppikken. Ik zal zeker niet alle games spelen die ik heb, maar het verzamelen er van geeft mij ook al voldoening.

Het is wel zo dat ik graag game en dat ik mijn collectie uiteindelijk heb om te gebruiken. Ookal is het niet reeel dat ik ook alles zal kunnen gebruiken. Ik zal dan ook nooit alles weg doen. Ik ben sowieso niet iemand die makkelijk afstand doet. Ik heb ook mijn comic collector cards nog van toen ik een tiener was. Ik spaar ze niet meer, maar vindt het nog altijd leuk om er eens af en toe (1 x per 3 jaar...) door heen te bladeren. Ik hecht er dan nog altijd emotionele waarde aan.

Ik heb ook een zwak voor de techniek. Ik vindt het daarom leuk om alle soorten consoles en home computers te hebben. En dan ga ik op zoek naar proof of concept. Ik heb een Mattel Aquarius, maar vooral om te zien en te ervaren hoe het werkt. Ik koop dan een set, zorg dat ik het kan testen en dan kan het zomaar zijn dat hij een jaar (of langer) onaangeraakt ergens staat.

Daar staat tegenover dat ik wel op zoek ga naar redenen om iets te gebruiken. De Nintendo64 was mijn minst gebruikte console. Dan ga ik kijken of ik niet toch wat games kan vinden die me aanspreken. Dan sluit ik hem opnieuw aan en kan er dan uiteindelijk toch plezier aan beleven.

En als laatste is het toch mijn grote hobby en passie. En die wil ik ook graag delen. Daarom vind ik het leuk, zoals laatst met mijn verjaardag, om “flink uit te pakken” en de huiskamer om te toveren tot een “game walhalla”. Ik nodig dan mensen uit en wil de ervaring dan delen. Mensen kennis laten maken met een systeem dat ze nog niet kende, of een nieuwe aanwinst te showen. Dan voel ik me een gastheer en kan ik er van genieten als anderen genieten van mijn collectie.

Het wordt wellicht een lang en uitgebreid verhaal, nog maar half on topic. Doel van het verhaal is dat ik zeker een verzamelaar/hoarder ben en ik weet dat ik een goedkope titel zal oppikken als ik hem nog niet heb, ook als ik al weet dat ik hem nooit zal spelen. Ik geniet op verschillende manier van mij collectie: zelf spelen, samen spelen, anderen kennis laten maken, nieuwe consoles ervaren. Hierdoor kan ik me niet voorstellen dat ik er ooit voor zal kiezen de collectie (bijna) helemaal weg te doen.
Gebruikersavatar
Apenheul
Beheerder
Beheerder
Contacteer:
Locatie: Eindhoven
Berichten: 14091
Lid geworden op: 16 dec 2013, 11:31

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

08 jan 2020, 11:11

Ik denk dat dit voor de meesten herkenbaar is, de korte versie van mijn advies zou zijn om nooit overhaaste beslissingen te nemen (dat geldt overigens voor bijna alles). Misschien is het een namelijk een incidentele emotie.

We hebben er ook een podcastaflevering over opgenomen maar dat is zo lang geleden dat ik niet meer weet hoe we dat topic behandeld hebben.

Gebruikersavatar
Swey
Berichten: 700
Lid geworden op: 20 dec 2016, 20:57

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

08 jan 2020, 12:15

In die zin zit ik er nog een beetje middenin. Heb dan wel net een lading switch games aangeschaft die goed zijn voor twee jaar gamen. Maar ik game tegenwoordig meer. Ik maak er echt tijd voor vrij en geniet er heel erg van sinds ik dat ben gaan doen. Daarnaast is mijn collectie nu nog behapbaar, ik heb geen 1000 games ofzo. Verder beschouw ik mijn collectie als iets voor de komende jaren/toekomst, ook als mijn kind oud genoeg is. Lijkt mij fantastisch om samen te gamen. ik doe ook nog weleens wat weg. Sommige dingen heb ik echt nog uit nostalgie zoals mijn oude Gameboy, game and watch en GBA zonder back/front light. Die zal ik ook nooit wegdoen, ze krijgen in de toekomstige gameroom een plekje als tentoonstelling voor het verloop van de Nintendo handhelds.
Gebruikersavatar
Ribbelchips
Berichten: 6
Lid geworden op: 02 jan 2020, 13:35

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

08 jan 2020, 14:50

Zeker herkenbaar en voor mij ook erg actueel. Als ik kijk naar mijn boxed SNES games dan wordt ik daar oprecht blij van, maar spelen doe ik ze eigenlijk niet. Ze staan mooi in de kast. Achter een deurtje zodat ze niet verkleuren. Al jaren. Een paar keer per jaar komt er een titel bij. Laatst nog heb ik Pop 'n Twinbee toegevoegd, een schmup die ik vroeger veel huurde. Toen ik het pakketje opende heb ik de handleiding even doorgebladerd en de tekst achterop het doosje gelezen. Daarna heb ik het doosje in een boxprotector gedaan en in de kast gezet. Als ik zin hem om hem te spelen dat slinger ik de SNES mini aan. En zo heb ik nog een stuk of 6 systemen waar ik actief voor verzamel en daarnaast ook nog een Switch, PS4 en Xbone One.

Eigenlijk behoorlijk idioot als je er goed over nadenkt. Sommige mensen hebben reizen als hobby en geven al hun geld uit aan stedentrips of om een paar weken door Thailand of Australië te trekken. Anderen sparen jarenlang voor die ene droomauto en daar rijden ze dan trots in rond en poetsen hem elke week op de oprit mooi op. Ik koop jaarlijks voor honderden euro's aan complete games in een zo mooi mogelijke staat om ze vervolgens in een kast te zetten en er niet of nauwelijks mee te spelen. Ik heb nota bene een SNES, NES en Megadrive mini en daar kan ik alles op zetten wat ik wil spelen, maar toch geeft het me niet de voldoening die de zoektocht naar en de aanschaf van een complete klassieker me geeft. Nu ik dit zo hardop uitspreek (nouja, tik) dan zie ik pas echt hoe idioot het eigenlijk echt is...

Ik denk serieus dat ik op korte termijn ook wat ga inkrimpen. Die SNES games en enkele GameCube toppers zijn me echt heilig, maar ik heb ook flink wat impulsieve aankopen voor allerlei systemen liggen die ik eigenlijk niet eens (meer) leuk vind om te spelen, maar die relatief goedkoop waren of die hoog stonden in andermans top zoveel lijstjes en die ik dan wilde checken...
Gebruikersavatar
toejam
Locatie: Apeldoorn
Berichten: 4856
Lid geworden op: 20 sep 2016, 14:18

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

08 jan 2020, 15:46

In essentie is dit topic al wel vaker voorbij gekomen, de meest recente is de waanzin van het verzamelen.

Aan mijn reactie daar kan ik wel toevoegen dat ik een bepaalde verzameldrang heb. Ik heb al meer gamegerelateerde collecties gehad, Commodore 64 of PC games maar ook Magic the Gathering-kaarten, fantasyboeken, DVD's en Garfield spullen. En dat gaat bij mij vanzelf maar wel altijd net wat verder dan het gebruiksdoel van het object. Magic was ik ook altijd bezig met full sets waar 80% crap van is, DVD's had ik na een maand ook al meer dan ik in een jaar kon kijken en Garfield is buiten de strips om alleen maar prullaria. Het verzamelaspect voor mij, in combinatie met de factoren die je zelf al noemt, tijd, ruimte en geld, is dan ook voldoende. Ik vind het leuk en ontspannend om met games bezig te zijn, heb er geld zat voor en kan nog steeds alles in de gameroom kwijt. En ik speel ook best wat games, maar zelden met het doel ze uit te spelen. Dat interesseert me echt helemaal niks. Dus ik weet van mezelf ook dat als ik dit weg doe, ik vanzelf weer wat anders vind om te gaan verzamelen.
Yo, homeboy gimme five!
Gebruikersavatar
SpitseBaas
Berichten: 733
Lid geworden op: 03 jun 2015, 23:20

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

08 jan 2020, 16:13

Allereerst allen dank voor de reacties. Ik heb verschillende inzichten verkregen en ben het met allen eens (in meer of mindere mate).

Ik moet er nog even goed over nadenken, maar ik denk dat ik naar mezelf eerlijk moet gaan zijn. Er zijn gewoon collecties in mijn bezit waar ik nooit wat mee ga doen en wat in de loop der jaren uit de hand is gelopen. Een voorbeeld hiervan is mijn PSP-collectie. Die staat bol met mooie en af en toe (ietwat) exclusieve titels, maar ik zal hier nooit wat mee doen. Deze heb ik puur voor de heb.

Ik ga er goed over nadenken wat ik bijvoorbeeld met deze collectie ga doen. Houden (ligt niet perse in de weg) of weg doen (focus op andere collecties?)Verstuurd vanaf mijn Pixel 3a XL met Tapatalk

Gebruikersavatar
marxkemp
Contacteer:
Locatie: Amersfoort
Berichten: 455
Lid geworden op: 19 jan 2019, 11:00

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

08 jan 2020, 16:23

Eens wat ik zo lees in beide topics en herkenbaar.
Even een voorbeeldje: Castlevania Legacy ga ik nooit spelen, maar ik zou ook niet weten wat ik er voor moet vragen. Ik heb helemaal niks met Castlevania!
Wat ik met de centjes zou doen is exact als OldSchool, daar zit wel de fun: Het ontdekken van een systeem, zijn historie en game achtergronden.Afbeelding
Gebruikersavatar
HeatherGrace
Locatie: Citadel Wards
Berichten: 7178
Lid geworden op: 19 dec 2013, 17:34

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

08 jan 2020, 18:33

Ik herken het van een aantal jaren geleden. Toen had ik even een, laten we zeggen "minder leuke periode". Toen had ik ook zo'n idee van: waarom heb ik dit? Het neemt plek in. Ik wordt er onrustig van. Wat is het nut er van?

Ik heb sinds die tijd een aantal dingen veranderd aan de manier waarop ik verzamel. Sowieso ben ik nóg gerichter gaan verzamelen--al zijn er over de jaren er ook weet meer subjecten bij gekomen.
"Minderen" is nog steeds de perfecte manier om dit soort gevoelens weg te kunnen zetten, denk ik. Voor ik iets koop bedenk ik waar ik het kwijt wil. Als ik dat niet voor mezelf kan inbeelden, mag ik het van mezelf niet aanschaffen bijvoorbeeld.
Daarnaast probeer ik uitverkoopjes enzo los te laten.
"Maar wat als ie nooit meer in de uitverkoop komt?!"
"Oh jawel."

Bij kringloops ben ik ook langzaam gestopt met alles opkopen. Ik kwam laatst nog een leuke PSX game tegen... G-Police ofzo. Maar, denk ik dan, hij past niet meer op de plank... Meh, laat dan maar.
Is een "reflex" dat je moet ontwikkelen.

Niet meer hebben dan je hebben kan. Eens flink de bezem door je collectie halen zou hem mooier kunnen maken. Maar "alles" weg zou ik niet voor kiezen als je er nog steeds plezier uit haalt.
Ik word zelf blij van herinneringen die aan objecten in mijn collectie vast zitten, een mooie historie of misschien zijn ze "gewoon mooi". Het hoeft niet altijd een maatschappelijk nut te hebben. ;)
Afbeelding
Gebruikersavatar
Mark
Berichten: 3087
Lid geworden op: 22 dec 2013, 13:40

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

08 jan 2020, 20:31

Als je alles weg doet hou je inderdaad, zoals je aangeeft, tijd, geld en ruimte over. En dan? Heb je een beter alternatief voor waar je meer waarde aan hecht? Dan moet je voor jezelf de afweging maken wat belangrijker is.

Het gevoel dat de hobby onzinnig is zal ons allemaal wel eens bekruipen denk ik. Een hobby hoeft helemaal niet zinnig te zijn in de meest directe zin van het woord. Het zorgt bij mij voor afleiding en ontspanning, dan is het toch al zinnig genoeg?

Kijk eens om je heen naar hoe anderen hun vrije tijd indelen. In mijn omgeving kijkt men veel naar series of voetbal op de televisie. Is dat zinnig? Voor mij is het antwoord simpel: net zo zinnig als onze hobby. Het is tijdverdrijf, entertainment. Niets meer dan dat. Blijf het doen zo lang je er plezier aan beleeft.
jukujosuki
Berichten: 109
Lid geworden op: 29 okt 2019, 09:47

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

09 jan 2020, 14:04

Het verzamelen puur om te verzamelen ben ik al een tijd mee gestopt. Het blijft uiteindelijk een massaproduct van plastic/karton.

Veel dure PS2 JRPG zijn nu remasters van op PS4. Dus ik vind het steeds moeilijker om de dure aanschafprijs te rechtvaardigen. Nostalgie is leuk maar het word al heel snel OCD.

Dan zijn er nog scalpers en sommige handelaren die kunstmatig de prijs hoog houden. Een fair price op marktplaats word ook steeds moeilijker. Uiteindelijk is het de hoofdpijn mij niet waard.

Ik verzamel nu alleen spellen die echt leuk waren. Voornamelijk GameCube. Een SNES CIB verzameling lijkt mij geweldig leuk maar voor mij veels te duur.

Ik koop ook alleen iets als het waardevast is. Niet als investering maar als ik ooit geld nodig heb dat ik niet alles met verlies hoef te verkopen. Ik zie de toekomst toch wel grimmig in wat betreft de economie.
Gebruikersavatar
segatarian
Locatie: Hellevoetsluis
Berichten: 4345
Lid geworden op: 22 dec 2013, 17:29

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

09 jan 2020, 15:08

De lol van het hoarden is er wel af.
Ik koop steeds minder en vond het juist leuk om sets te kopen en items in m'n kast te zetten die ik nog miste.
Dingen per stuk kopen is bijna nooit een optie.
Het staat nu een beetje on hold.

Nu 2 jaar verder, overweeg ik ook steeds vaker het koren van t kaf te scheiden, maar blijft moeilijk.
Wie weet is over een paar jaar wel juist weer veel te vinden als de retro gekte instort en kan ik zo alsnog een complete pal collectie krijgen.

Eindeloze twijfel dus.
80 procent speel ik niet, maar zitten games bij die je niet snel opnieuw tegen komt.
Zo heb ik nu nog spijt van de verkoop van wat ongewenste games voor de Saturn, die ik nu niet tegenkom of achterlijk duur zijn
Gebruikersavatar
Tom
Moderator
Moderator
Locatie: Maastricht
Berichten: 6685
Lid geworden op: 24 dec 2013, 22:50

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

13 jan 2020, 21:43

Goede tips lees ik al.

Niets hoeft, alles kan. Als jij meer plezier gaat halen uit andere zaken in het leven dan zou ik vooral daar voor gaan.

Je kan uitdunnen en niet alles tegelijk weg proberen te doen.
Zo heb ik al een tijd terug gekozen om N64 boxed consoles en games weg te doen aan iemand hier op het forum. Het nam veel plek in en ik deed er niets meer mee. Ik heb er geen moment meer aan gedacht tot nu.

Dat is meestal een goed teken. Zo zou je het voor jezelf eens kunnen testen.

Mijn Snes games heb ik laatst weer eens gezien in de kast. Een jaar lang niet gezien.
Die games hou ik wrl omdat het mijn eigen games zijn uit mijn jeugd en de titels die ik later gekovht heb ik wel een toegevoegde waarde vind hebben. Hrt is daardoor overzichtelijk en duidelijk vor mij.

Nes, Snes, GameBoy en GBA heb ik voor mij de mooiste games van. En nog een paar N64 titels die ik ook nog heb van mijn jeugd, we worden weer een dagje ouder he ;)

Zo denk ik dat je zelf kan gaan kijken hoe je per console je collectie wat kan gaan uitdunnen. Daar wordt het alleen maar beter van :)
Gebruikersavatar
Ok Impala!
Berichten: 582
Lid geworden op: 08 jan 2019, 10:11

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

14 jan 2020, 09:58

Ik kocht altijd alleen games die ik wilde spelen. Aangezien dat als kind bij de Gameboy begon heb ik door de jaren heen een aardige collectie opgebouwd. Ik merkte dat ik ongelukkig werd van al die oude games in dozen die ik toch nooit meer speelde en veel sneller kon aanzwengelen met een emulator. Daarom heb ik de meeste games verkocht en alleen een paar games gehouden waar ik een nostalgische gevoelens bij heb en een paar games die zoveel belachelijk zeldzaam bleken te zijn geworden dat ik er geen eerlijke prijs voor kan krijgen zonder bestormd te worden door allerlei opkopers. Dan bewaar ik ze maar om er ooit iemand heel blij mee te kunnen maken die het echt waardeert.

Als het internet met emulators nou niet was verschenen, dan weet ik zeker dat al mijn games angstvallig gehouden had. Het idee dat ik een game nooit meer zou kunnen spelen was voor mij lang de reden om er zeer zuinig op te zijn. Ik ben duidelijk meer een gamer dan een verzamelaar. :smile:
Gebruikersavatar
Kennie
eBay gebruikersnaam: ken79b
Locatie: Minden, DE
Berichten: 176
Lid geworden op: 21 nov 2014, 16:20

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

14 jan 2020, 18:53

Ik denk het het voor iedereen herkenbaar is en voor mij ook. Als je van binnen voelt dat je er geen plezier, voldoening, energie of goed gevoel van krijgt lijkt het me tijd om te gaan overwegen om dingen weg te doen die wel weg kunnen.

Je kan altijd weer dingen terugkopen wanneer je er spijt van krijgt, maar als je er goed over nadenkt zal dat maar een fractie zijn van de dingen die je weg doet. Iedereen wordt ouder en krijgt andere prioriteiten. De wereld van (retro)gaming is fascinerend voor mij, maar er is zoveel meer dan alleen maar het sparen van titels van diverse systemen. (Ik bedoel dan websites, communities zoals deze, Youtube videos en bijeenkomsten) Dat je je nog steeds met (retro)gaming kan bezighouden zonder titels te verzamelen.

Persoonlijk ben ik van meer dan 300 titels van diverse systemen teruggegaan naar ongeveer 100, zo'n beetje de titels uit mijn jeugd. Ik heb er geen spijt van, als ik het spel wil spelen dat ik verkocht heb kan ik het zo spelen via emulatie of in geval van 8 of 16 bit Sega games met mijn Mega SG en SD. Ik heb ook nog veel meer hobby's die geld kosten en waar ik ook veel plezier aan beleef. Die had ik ook al voordat ik in 2004 een Ebay account aanmaakte en voor echt heel weinig geld PAL Megadrive games kon kopen.

Op je profiel lees ik dat je nu 34 bent en bij mij kwam het ook rond die leeftijd (ben nu 40). Geld was toen ook welkom, maar geen absolute bittere noodzaak. Nu koop ik nog steeds af en toe wat, maar niet te veel. Ik wil nog steeds een keer een SD kaart mod voor mijn Saturn (laten) maken bijvoorbeeld en ook nog steeds een apparaat a la de Framemeister of OSSC op het oog om het beste beeld uit die retro consoles te krijgen op een TV met HDMI aansluiting. Heb ook nog steeds een mod chip liggen die in mijn Japanse Saturn moet, maar zoals altijd heb ik te veel hobby's en te weinig tijd...
Afbeelding
Gebruikersavatar
toejam
Locatie: Apeldoorn
Berichten: 4856
Lid geworden op: 20 sep 2016, 14:18

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

15 jan 2020, 09:36

Kleine toevoeging; wat ik wel eens in de zoveel tijd doe is een stuk van de collectie bij de hand nemen en gewoon eens evalueren waarom ik het heb. Heel veel games die ik uit setjes gehaald heb voor weinig zijn ook weinig waard in die zin dat het spellen zijn waar ik helemaal niks mee heb. Dan pak ik zo'n regenachtige verloren zondagmiddag en ga ik bijvoorbeeld de Mega Drive games allemaal langs. Dat is meteen even een check of ik wel up to date ben of ergens een administratieve fout heb begaan en ik heb alle games weer eens in handen. Een groot deel kan ik meteen weer terug zetten omdat het gewoon toffe games zijn, maar er zit altijd wel zo'n plukje tussen waarvan ik me afvraag of die nou wel zo goed zijn of waarvan ik me eigenlijk niet zo bewust was dat ze er stonden. En dan speel ik die even. Soms heel lang, dan heb ik een geslaagde middag met een leuke game gehad. Soms niet, dan heb ik in elk geval weer een stukje onkruid uit de collectie gewied.
Yo, homeboy gimme five!
Gebruikersavatar
arjen1981
Berichten: 3214
Lid geworden op: 02 jan 2014, 10:25

Re: Herkenbaar? Stoppen met verzamelen

19 jan 2020, 09:13

toejam schreef:
15 jan 2020, 09:36
Kleine toevoeging; wat ik wel eens in de zoveel tijd doe is een stuk van de collectie bij de hand nemen en gewoon eens evalueren waarom ik het heb. Heel veel games die ik uit setjes gehaald heb voor weinig zijn ook weinig waard in die zin dat het spellen zijn waar ik helemaal niks mee heb. Dan pak ik zo'n regenachtige verloren zondagmiddag en ga ik bijvoorbeeld de Mega Drive games allemaal langs. Dat is meteen even een check of ik wel up to date ben of ergens een administratieve fout heb begaan en ik heb alle games weer eens in handen. Een groot deel kan ik meteen weer terug zetten omdat het gewoon toffe games zijn, maar er zit altijd wel zo'n plukje tussen waarvan ik me afvraag of die nou wel zo goed zijn of waarvan ik me eigenlijk niet zo bewust was dat ze er stonden. En dan speel ik die even. Soms heel lang, dan heb ik een geslaagde middag met een leuke game gehad. Soms niet, dan heb ik in elk geval weer een stukje onkruid uit de collectie gewied.
Heel herkenbaar. Daarnaast doe ik ook hetzelfde met lotjes. Toch alles even spelen om goed te kunnen beoordelen wat ik wel en niet in de collectie stop!

Terug naar “Verzamelpraat”