Button Bashers Top 25 Draft: PC

Nostalgie! Alles vanaf de Atari 2600 t/m de Nintendo GameCube.
Gebruikersavatar
toejam
Locatie: Apeldoorn
Berichten: 5227
Lid geworden op: 20 sep 2016, 14:18

Re: Button Bashers Top 25 Draft: PC

30 jun 2020, 20:07

Master of Orion II: Battle at Antares

Afbeelding

Release date: 16 december 1996
Ontwikkelaar: Simtex
Genre: Turn based 4X

Na een niet geheel succesvol eerste deel van Master of Orion besloot developer Simtex, ook bekend van Master of Magic, er een schepje bovenop te gooien en MoO 2 uit te brengen. Deze 'civilization in space' is gebouwd op het 4X-principe, Explore, Expand, Exploit, Exterminate. (Waarom het dan geen 4EX of 4E heet is mij ook een raadsel). Je start het spel door het ras te kiezen waar je mee wil spelen. Deze rassen hebben hun eigen kenmerken als snel voortplantend, telepathisch, of technologisch superieur. Nieuw in dit tweede deel is ook dat je je eigen ras kunt samenstellen.

Je kiest hoeveel partijen er actief zijn in dit stukje van de ruimte, hoe groot de ruimte is, en wat de gemiddelde samenstelling is. Rijke grond, arme grond, veel of weinig zwaartekracht etc. Vervolgens begint elke partij op zijn eigen plek op het punt dat de technologie net ver genoeg gevorderd is om andere planeten te gaan koloniseren. Het makkelijkst is natuurlijk om andere planeten in je eigen zonnestelsel te bezoeken maar als snel heb je in de gaten hoe je verder op pad kunt.

Het spel is volledig turn based, dus pas als jij acties hebt bedacht en gedaan komt de rest aan bod. Afhankelijk van je behoefte aan micromanagement ben je ook wel even bezig. De basis is namelijk een bevolking die opgedeeld is in drie klassen: boeren, industrie en wetenschap. Je wil de bevolking te eten geven, maar je wil ook dingen bouwen en nieuwe technologie ontwikkelen. De ene planeet is beter geschikt voor het een dan de ander. Zo kun je op een rotswereld waar geen voedsel verbouwd kan worden wellicht heel goed schepen bouwen, en vervolgens die schepen gebruiken om voedsel van een andere planeet in te vliegen.

Na een tijdje spelen ontdek je dat je niet alleen bent. Niet alleen kom je andere rassen tegen, maar er zijn ook bepaalde werelden die beschermd worden door zogenaamde Guardians. Sterke vijanden die iets waardevols beschermen, of het nou technologie is of een hele rijke wereld.

AfbeeldingAfbeelding

Er zijn drie mogelijkheden om uiteindelijk te winnen. Alle vijanden overwinnen, gekroond worden tot heerser van het heelal, of de planeet Antares veroveren.

Wat dit spel voor mij goed maakt is de beleving. Net als Mike op zijn zolderkamer zat ik destijds nog een verdieping lager en mijn broer op zolder. We hadden net een token ring netwerk aangelegd en dit spel wou wel als een malle. Maar dan wel op je gemak, want een beurt goed uitvoeren kost op enig moment behoorlijk wat tijd.

De balans tussen bezig zijn met de ontwikkeling van je eigen ras, diplomatie met andere rassen en via de achterdeur een Dreadnought bouwen om de boel op te blazen is zo goed uitgevoerd in dit spel dat het een genot is en blijft om te spelen. Tegelijk zijn de mogelijkheden overzichtelijk en is de balans van het spel uitstekend.

Ik denk persoonlijk niet dat ik dit nog op zou pakken als ik het nooit gespeeld zou hebben. Daarvoor is de interface inmiddels wel wat achterhaald en voelt het als een game die op die grens tussen DOS en Windows balanceerde. Maar heel af en toe speel ik nog wel eens een paar rondjes in een oude savegame.
Yo, homeboy gimme five!
Gebruikersavatar
Dynamike
Beheerder
Beheerder
Contacteer:
Locatie: Enschede
Berichten: 6429
Lid geworden op: 16 dec 2013, 00:25

Re: Button Bashers Top 25 Draft: PC

30 jun 2020, 20:20

Dit waren altijd games waar ik ver van bleef, op een of andere manier vind/vond ik 4X-games altijd taai ogen. Maar het stomme is dat ik het nooit geprobeerd heb. De titel ken ik wel, maar dat is ook echt het enige. Misschien ga ik eens een stukje gameplay kijken om te zien hoe het beweegt.
Afbeelding
Gebruikersavatar
Flozem
Locatie: Susteren
Berichten: 1505
Lid geworden op: 27 feb 2017, 10:09

Re: Button Bashers Top 25 Draft: PC

30 jun 2020, 20:27

Master of Orion 2 was anders behoorlijk laagdrempelig. Ik vond zelf het zelf ontwerpen van schepen / loadouts en de tactische battles geniaal.

Vooral wanneer je statis fields, black hole generators en stellar convertors kunt installeren... Dat maakt het gevecht voor Antares echt een genot. :tongue3:
Gebruikersavatar
Fing3r
Locatie: Friesland
Berichten: 1046
Lid geworden op: 15 jan 2019, 18:07

Re: Button Bashers Top 25 Draft: PC

02 jul 2020, 21:35

Ik moet even wat uitstel aanvragen, ik wil namelijk de game die ik gekozen heb zelf nog even spelen en screenshots maken. De bedoeling is dat ik het zaterdag of zondag plaats.
Afbeelding
Gebruikersavatar
Dynamike
Beheerder
Beheerder
Contacteer:
Locatie: Enschede
Berichten: 6429
Lid geworden op: 16 dec 2013, 00:25

Re: Button Bashers Top 25 Draft: PC

02 jul 2020, 22:47

Nou...vooruit dan maar :lol:
Afbeelding

Terug naar “Retro gaming”